![](/media/lib/31/barracuda-37d74049e65248097dc11a82a9de05f9.jpg)
100 000 razy szybsze dyski twarde
2 czerwca 2009, 11:08W najnowszym numerze Nature Physics ukazał się artykuł, którego autorzy opisują, w jaki sposób wykorzystać laser do przyspieszenia 100 000 razy operacji odczytu i zapisu na dyskach twardych.
![Anatomia mózgu](/media/lib/62/anatomia-mozg-0045773770241afbde7f0aad3da29e6e.jpg)
Nowe badania „obszarów językowych” mózgu
7 maja 2010, 15:02Gdzie w mózgu znajdują się obszary odpowiedzialne za mowę, zdolności muzyczne, matematykę... Ogólnie było wiadomo, ale próby bardziej precyzyjnego określenia nie dawały wiarygodnych wyników. Dzięki nowej metodologii badań teraz się to zmieniło.
![](/media/lib/45/draze-18367c17c6b0c1db28c6617ef45c8878.jpg)
Wyobraź sobie każdy kęs, a zjesz mniej
13 grudnia 2010, 10:32Wyobrażanie sobie jedzenia ulubionego dania czy słodyczy może działać jak rzeczywiste zjedzenie ich, zmniejszając chęć na przekąskę. Psycholodzy obawiają się jednak, że metoda nie zadziała w przypadku osób o szczególnie silnych zachciankach.
![](/media/lib/78/cmentarz-643a679288190d55b1d0e238d58046b3.jpg)
Sposób myślenia o śmierci wpływa na zachowanie
20 maja 2011, 11:20Ludzie, którzy myślą o własnej śmierci, skupiając się przy tym na konkretach, są bardziej skłonni do działania na rzecz innych.
![](/media/lib/72/witamina-c-7dbc60e2103710f78f76102a40faa7ff.jpg)
A kwaśnego nie znaleźli...
5 września 2011, 10:16W mózgach myszy odkryto obszary odpowiadające wszystkim smakom poza kwaśnym. Dr Nicholas Ryba z amerykańskich Narodowych Instytutów Zdrowia wyjaśnia, że pamiętając o wzorcu obowiązującym w odniesieniu do języka, że jedna komórka to jeden smak, naukowcy zastanawiali się, czy smaki są też osobno reprezentowane w obrębie kory. Okazało się, że tak.
![](/media/lib/95/n-zbieranie-probek-w-masywie-hochschwab-973e32ab12f8216282bf2c9d43fcf9a7.jpg)
Zmiana klimatu wymusza migrację górskich roślin
10 stycznia 2012, 07:00Jeśli lata nadal będą coraz cieplejsze, może zniknąć wiele roślin piętra alpejskiego, w tym szarotki. Rośliny z tego piętra są wypychane na wyżej położone obszary przez gatunki, które dobrze sobie radzą przy wyższych wskazaniach termometrów. Artykuł nt. zmian roślinności górskiej w Europie ukazał się w Nature Climate Change.
![](/media/lib/117/n-czosnek-d464962458e97e2cff03c83342e25034.jpg)
Składnik czosnku blokuje powstawanie biofilmu
29 maja 2012, 09:53Ajoen, związek występujący w czosnku, zaburza powstawanie bakteryjnego biofilmu, w dodatku na początkowym etapie. Duńscy naukowcy twierdzą, że odkrycie ich zespołu ma duże znaczenie dla pacjentów z mukowiscydozą.
![](/media/lib/89/n-temperatury-8e60b51f37bc5ca06a3cd170c0e296a2.jpg)
Ocieplenie zmienia interakcje między gatunkami
18 października 2012, 16:58Wbrew powszechnemu mniemaniu globalne ocieplenie zagraża gatunkom nie bezpośrednio, wskutek wzrostu temperatury, a pośrednio - poprzez zmianę interakcji pomiędzy gatunkami.
![](/media/lib/164/n-krawczyk-kambodzanski-8980127fe88b5cac0185da314ff94da3.jpg)
Nowy w wielkim mieście
26 czerwca 2013, 09:54W okolicach i w samym Phnom Penh odkryto nowy gatunek ptaka - krawczyka kambodżańskiego (Orthotomus chaktomuk). Cztery pierwsze egzemplarze schwytano i sfotografowano w 2009 r. podczas rutynowego próbkowania pod kątem ptasiej grypy. Wtedy uznano, że to krawczyk rdzawolicy (O. ruficeps).
![](/media/lib/190/n-iridium-5fb62355593a8b1459465d58daffcc3c.jpg)
Nowa broń przeciwko nowotworom
21 marca 2014, 13:31ZL105 to nowy środek, który daje nadzieję na dokonanie przełomu w leczeniu nowotworów. W Angewandte Chemie International Edition ukazał się artykuł, w którym naukowcy z University of Warwick informują o opracowaniu nowego leku pozwalającego na manipulowanie naturalnymi systemami sygnałowymi i energetycznymi organizmu.